Benefiti nordijskog hodanja

Što nordijsko hodanje čini toliko posebnim?

Nordijsko hodanje prilično je jedinstveno po tome što pruža pogodnosti svima, od osoba s medicinskim problemima, starijih osoba, trudnica pa sve do profesionalnih sportaša. 


Bez obzira na dob, razinu kondicije ili cilj - nordijsko hodanje je sigurno, učinkovito i ugodno.

NORDIJSKO HODANJE JE KORISNO ZA SVAKOGA!

Tehnike nordijskog hodanja slične su prirodnom toku redovitog hodanja. Zbog toga je ova fizička aktivnost s malim utjecajem prikladna za sudjelovanje svih dobnih skupina, uključujući starije osobe ili osobe s već postojećim ozljedama. 


Ljubiteljima fitnessa koji traže izazovan trening bit će drago znati da se nordijskim hodanjem može baviti i sa višim aerobni intenzitetom mijenjanjem tehnika i brzina te na različitim vrstama terena - padine ili ravni.

IMG_20210508_101708jj

Blagodati nordijskog hodanja

Ljepota i potencijal ove discipline također se mogu vidjeti u blagodatima koje ona donosi. 


Prije svega, za razliku od većine ostalih sportskih aktivnosti, nordijsko hodanje aktivira 90% tjelesnih mišića. Ova aktivnost uključuje primjenu sile na štapove za hodanje sa svakim korakom, što znači da, umjesto da se oslanjaju samo na noge, nordijski šetači koriste cijelo tijelo tijekom treninga. 


Aktivirajući sve mišiće, uključujući grudne mišiće, leđne mišiće, triceps, biceps, ramena, trbušne mišiće, mišiće kralježnice, stražnjicu, noge i druge osnovne skupine, nordijsko hodanje uistinu može vježbati svako područje od vrata do pete. To znači da ćete poboljšati kardiovaskularnu kondiciju i tonirati gornji dio tijela sa štapovima puno više nego što biste to činili bez njih.

VRATITE TIJELU IZDRŽLJIVOST, SNAGU I VITALNOST!

Međutim, nisu samo intenzitet i opseg treninga ono što nordijsko hodanje čini privlačnim i amaterima i sportašima. 


Smatra se da ovaj sport povećava potrošnju energije za 46 posto u odnosu na normalno hodanje, uzrokujući značajan porast otkucaja srca pri zadanom tempu, ali to ne uzrokuje dodatno opterećenje tijela na koje bi takvo povećanje moglo nagovijestiti. Zbog upotrebe štapova, šetači mogu raditi više i povećati puls, a da se ne osjećaju toliko umorno, jer štapovi pružaju potporu i pomoć.


Popis razloga za odabir nordijskog hodanja dugačak je. Neki to prakticiraju kako bi izgubili kilograme i vratili se u formu, možda nakon razdoblja prisilnog odmora, kao što se to događa novopečenim majkama. 


Drugi iz užitka druženja i boravka na otvorenom nakon previše sati sjedenja ispred računala. 


Treći pak osjećaju potrebu za prevencijom ili ponovnim povezivanjem s tjelesnom aktivnošću nakon bolesti. 


U nastavku ćemo navesti potvrđene blagodati koje nordijsko hodanje ima na čovjeka.

Benefiti nordijskog hodanja potvrđeni znanstvenim istraživanjima

 • Povećava cjelokupnu snagu i učvršćuje muskulaturu. Nordijski hodači vježbaju cijelo tijelo, a da se ne osjećaju kao da teže rade nego samo hodajući.
 • Integrira glavne mišićne skupine, čak i one mišiće koje u svakodnevnom životu rijetko treniramo.
 • Razvija koordinaciju, izdržljivost, brzinu i elastičnosti.
 • Gradi stabilnost i snagu jezgre, što za posljedicu ima potporu dobrom držanju tijela.
 • Tonira gornji i donji dio tijela istodobno.
 • Proizvodi intenzivniji efekt vježbanja, ali s manje uočenim naporom.
 • Koristi više mišića nego obično hodanje, trčanje ili vožnja bicikla - oko 90% tjelesnih mišića. Hodanje sa štapovima pored donjeg dijela tijela aktivira mišiće trbuha, leđa, vrata, ramena i podlaktice.
 • Kombinirajući snagu i kardiovaskularne vježbe, nordijsko hodanje u prosjeku sagorijeva do 46 posto više kalorija od redovitog hodanja.
 • Kako se radi o kardiovaskularnoj aktivnosti, poboljšava oksigenaciju i kardiovaskularni kapacitet pojedinca, odnosno aerobnu kondiciju gdje je potrošnja kisika veća do 25% nego u bilo kojem drugom sportu.
 • Potrošnja energije je veća između 22% i 46% nego u bilo kojem drugom sportu.
 • Vježba srčani mišić. Nordijsko hodanje povećava minutni volumen i otkucaje srca bez povećanja perceptivne brzine napora. Dobivate bolji trening bez osjećaja da radite više.
 • Prokrvljuje sve glavne tjelesne organe, vene i mozak te pozitivno djeluje na cirkulaciju cijelog krvožilnog i limfnog sustava, istodobno sprječavajući kalcifikaciju arterija.
 • Kontrolira kolesterol, trigliceride i krvni tlak.
 • Pomaže u mršavljenju ispravnom razgradnjom masti.
 • Fitness kralježnice. Nordijsko hodanje okreće trup i pojačava bočnu pokretljivost kralježnice.
 • Potiče uspravnije držanje tijela. Ispravna tehnika hodanja oslobađa napetost vrata i leđa te poboljšava držanje i hod.
 • Jača kosti bez traume zglobova. Pomaže zdravim ljudima u procesima izgradnje kostiju noseći hranjive sastojke i kalcij u našoj prehrani kroz krv. Izbjegavanje gubitka koštane mase (osteoporoza).
 • Smanjuje opterećenje na bilo kojem području tijela i smanjuje vjerojatnost ozljeda iz razloga što distribuira efekt treninga po cijelom tijelu pa je opterećenje zglobova, mišića i tetiva svedeno na minimum.
 • Korištenje štapova smanjuje opterećenje donjeg dijela tijela, što djeluje na spriječavanje oštećenja donjih ekstremiteta.
 • Smanjuje pritisak na koljena i zglobove te povećava pokretljivost zglobova pritom istežući kralježnicu, kroz vrat, ramena, laktove, zapešća, članke, kukove, koljena i gležnjeve.
 • Pokreti pomažu u hranjenju hrskavice, uklanjajući na taj način metaboličke ostatke koji mogu ometati njezino pravilno funkcioniranje. To zauzvrat pomaže u izbjegavanju problema s diskom, kukovima ili koljenima, koji su trenutno neki od najčešćih u našem društvu.
 • Pomaže u sprječavanju trošenja intervertebralnih diskova zbog lošeg jednostranog i statičkog opterećenja.
 • Dugoročno zdravlje. Znanstvena istraživanja pokazala su da redovito umjereno vježbanje poput nordijskog hodanja može pomoći u smanjenju rizika od raka, posebno raka crijeva, maternice i dojke, i ima veliku korist za one koji se oporavljaju od raka, srčanog ili moždanog udara.
 • Jedna je od najučinkovitijih tehnika unakrsnog treninga za sportaše kojima je potrebna ultimativna kardiovaskularna priprema i izdržljivost.
 • Potiče mentalno zdravlje i oštrinu. Sve vrste kardiovaskularnih vježbi na otvorenom, uključujući nordijsko hodanje, korisne su za one koji pate od stresnih poremećaja i mnogih mentalnih bolesti.
 • Nordijsko hodanje pruža veću stabilnost, sigurnost i samopouzdanje.
 • Jednostavan pristup. Nakon što naučite ispravnu tehniku nordijskog hodanja, imate štapove i obuću za hodanje, to možete učiniti gotovo bilo gdje i u bilo koje vrijeme.
 • Može se vježbati 365 dana u godini po vjetru, suncu, kiši, snijegu, na hladnoći, vrućini, vlazi ili suhom tako da se tijelo prilagođava raznim podražajima te na taj način jača imunološki sustav.
 • Pogodno je za sve uzraste!

Benefiti kod starijih osoba

Prema nalazima istraživanja, koje su proveli znanstvenici iz različitih sveučilišta, nordijsko i konvencionalno hodanje korisno je za starije odrasle osobe. Međutim, nordijsko hodanje pruža dodatne prednosti u mišićnoj snazi u usporedbi s konvencionalnim hodanjem, što ga čini pogodnim za poboljšanje aerobnog kapaciteta i mišićne snage, kao i ostalih komponenata funkcionalne kondicije u kratkom vremenskom razdoblju. 

Ključne točke koje su naveli autori studije su:

 • Nordijsko hodanje, konvencionalno hodanje i trening otpora korisni su za starije odrasle osobe.
 • Nordijsko hodanje i konvencionalno hodanje poboljšavaju kardio-respiratornu kondiciju, dok trening otpora ne.
 • Nordijsko hodanje pruža dodatne prednosti u mišićnoj snazi gornjeg dijela tijela u usporedbi s konvencionalnim hodanjem.
 • Nordijsko hodanje učinkovit je način vježbanja za poboljšanje cjelokupne kondicije kod starijih odraslih osoba.
UPOZNAJTE SVOJE TIJELO!
pexels-edu-carvalho-2050991 4

Nordijsko hodanje koristi se u liječenju mnogih kroničnih stanja poput artritisa, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili čak neuromuskularnih problema kako bi im se na učinkovit način pomoglo i kontroliralo.


Tijekom posljednjih godina zdravstveni radnici propisali su nordijsko hodanje kao visoko učinkovitu rehabilitacijsku terapiju. Kao vježba hodanja s malim utjecajem, nordijsko hodanje je nešto što može vježbati i uživati u grupnoj aktivnosti svakoga tko normalno može hodati. 


Može se savršeno prilagoditi svim individualnim potrebama, a trening nordijskog hodanja je također vrlo koristan za oporavak, potpunu kondiciju i opće zdravlje.