Nordijsko hodanje

Što je nordijsko hodanje?

KAKO BI VAM NORDIJSKO HODANJE MOGLO PROMIJENITI ŽIVOT?

Šetnja je jedna od najprirodnijih aktivnosti koje radimo svaki dan. 


Međutim, najčešće to radimo na nekoordiniran i brzoplet način, razmišljajući o nečem drugom, na milost i nemilost frenetičnih ritmova i tisuća obveza našeg svakodnevnog života. Tijela s jedne, a uma s druge strane.


Svjesno kretanje, aktiviranje cijelog tijela, osnova je nordijskog hodanja, sporta koji posljednjih godina obuzima svijet. 


Izvorno razvijeno kao oblik treninga za nordijske skijaše kako bi održali formu izvan sezone, nordijsko hodanje zahtijeva posebno dizajnirane štapove za hodanje koje ruke koriste kako bi se podudarale s prirodnim koracima za hodanje. 


Vrlo jednostavna aktivnost, nadohvat ruke svima, ali s vrlo preciznim pravilima. Ispravni pokreti moraju pratiti svaki korak, morate nastaviti davati potisak štapovima, izmjenjujući suprotne ruke i noge - stopalo koje se oslanja na tlo mora biti suprotno od ruke koja gura štap. 


Treba naglasiti da se ovdje ne radi o jednostavnom pomicanju ruku za postavljanje štapova za nordijsko hodanje, već oni moraju podržavati dio naše težine. Ispravno izvedena tehnika nordijskog hodanja podrazumijeva angažiranje i jačanje mišića trupa i gornjeg dijela tijela, uključujući ruke, područje prsa, ramena i leđa. Usvajanjem skladnog ritma svi mišići rade, um se postupno oslobađa misli, disanje postaje sve reguliranije. 

NORDIJSKO HODANJE JE JEDNOSTAVAN I SJAJAN NAČIN ODRŽAVANJA KONDICIJE!
Nordijsko hodanje - Korak

Nordijsko hodanje učinkovit je, dinamičan i siguran sport te je izvrstan odabir za one koji žele doći u formu i ostati takvi. Jedan je od najboljih oblika tjelesne aktivnosti jer tijelo trenira na uravnotežen način. 


Zdravstvene blagodati nordijskog hodanja iskusit ćete od samog početka, ne samo fizički već i psihički. 


Idealan je i za muškarce i za žene, za ljubitelje sporta kao i za one koji više sjede te žele poboljšati svoje zdravlje i baviti se sportom. Bez obzira na Vašu dob, tjelesnu spremnost i zdravstveno stanje, nordijsko hodanje može se prilagoditi Vašim potrebama. Svaki pojedinac može započeti nordijsko hodanje vlastitim tempom, u skladu s vlastitim ciljevima i fizičkim sposobnostima.


Nordijsko hodanje izvrsno je za ljude koji traže pametnu tjelesnu aktivnost s maksimalnim zdravstvenim blagodatima, u kombinaciji sa zabavom i praktičnošću. To je idealan oblik vježbanja za one koji neko vrijeme nisu bili aktivni ili ne vole tradicionalne sportove ili teretanu. Nordijsko hodanje može prakticirati bilo tko, bilo gdje i ne zahtijeva skupu opremu ili odjeću. 


Ovaj trening povećava vašu izdržljivost, jača jezgru, ruke, prsa, leđa, stražnjicu i noge, poboljšava držanje i fleksibilnost te uklanja stres sa zglobova gležnja, koljena i kukova. Ima 45% bolji učinak od hodanja istom brzinom bez upotrebe štapova, a aktivno uključuje 90% tjelesnih mišića. 


Četrdeset pet do šezdeset minuta treninga srednjeg intenziteta troši oko 400 do 800 kalorija. Mnogi se liječnici slažu da je nordijsko hodanje jedan od najučinkovitijih kardiovaskularnih treninga jer djeluje na sve glavne mišićne skupine u tijelu. Također je izvrsna vježba za toniranje problematičnih područja kao što su nadlaktice i trbušni mišići.

UĐITE U FORMU SAGORIJEVANJEM DO 45% VIŠE KALORIJA OD REDOVITOG HODANJA!

Nordijsko hodanje ne treba miješati sa sličnim aktivnostima poput trekkinga, planinarenja itd., jer te aktivnosti ne uključuju upotrebu posebno dizajniranih štapova za hodanje. Za razliku od planinarenja, štapovi se ne drže okomito ispred tijela već su okrenuti unatrag, kao u skijaškom trčanju.


Nordijsko hodanje je učinkovita alternativa ljudima koji imaju problema sa zglobovima ili ravnotežom, nemaju energije ili imaju prekomjernu težinu. Također manje opterećuje zglobove od ostalih aktivnosti i može biti vrlo učinkovita za osobe s poteškoćama u kretanju ili one koji se oporavljaju od bolesti ili ozljeda. Uz sve navedeno je neprocjenjiva pomoć onima koji pate od bolova u stopalima, koljenima, kukovima ili donjem dijelu leđa. 


Uz već spomenute, postoji i jedna skupina koja ima posebno koristi od nordijskog hodanja, a to su starije osobe. Nordijsko hodanje pokazalo se jednom od najučinkovitijih metoda za povećanje aerobnih kapaciteta, koordinacije i tonusa mišića kod starijih ljudi.


Nordijsko hodanje je najbrže rastuća fitness aktivnost na svijetu, a koriste je pojedinci, osobni treneri, klubovi zdravlja, fizioterapeuti, liječnici i promotori zdravlja jer je vrlo učinkovita, pristupačna i zabavna! Tehniku nordijskog hodanja mora se pravilno naučiti ako sudionik želi izvući maksimum iz ovog sporta - cjelovitu zdravstvenu tehniku koja osigurava učinkovit rad cijelog tijela podučavaju samo certificirani instruktori nordijskog hodanja!