Vježbe i tehnike

Vježbe

VAŽNO!

Prije nego što započnete sa nordijskim hodanjem, obavezno je napraviti pravilno istezanje tetiva i mišića, nakon kojeg slijedi zagrijavanje cijelog tijela. 


Također je vrlo bitno pravilnom tehnikom oprezno izvoditi vježbe sa štapovima. Povećavajte broj ponavljanja vježbi kako bi Vaš trening napredovao. Povremeno napravite stanku hodanja, kako bi napravili vježbe sa štapovima ili bez njih. 


Kod povišenog broja otkucaja srca, obavezno stati i napraviti specifične 'cool down' vježbe. Piti vodu, hodati, piti vodu, hodati, piti vodu, hodati, piti vodu i tako cijeli dan...

IMG_20210508_085538

Tehnike hodanja

Ponekad postoji određena zbrka među onima koji se po prvi put bave nordijskim hodanjem oko različitih tehnika koje trenutno postoje. Često se postavlja pitanje: s kojom tehnikom započinjem?


OSNOVNE I NAJČEŠĆE TEHNIKE NORDIJSKOG HODANJA: 


Osnovne tehnike nordijskog hodanja su DIJAGONALNI KORAK i PARALELNI KORAK.


Danas postoje oko 25 različitih koraka nordijskog hodanja koji se koriste samo djelomično na prigodnim terenima, kod natjecanja, obuci trenera, ciljanih treninga izdržljivosti, okretnosti i koordinacije. 


Broj različitih tehnika hodanja raste iz dana u dan zbog eksponencijalnog rasta zanimanja za ovaj sport.


Pokreti ruku, nogu i tijela ritmički su slični onima koji se koriste u normalnom, energičnom hodanju. Opseg pokreta ruke regulira duljinu koraka. Ograničeni pokreti ruku značit će prirodno ograničeno kretanje zdjelice i duljinu koraka. Što je duži potisak štapova, korak je snažniji kao i zamah zdjelice i gornjeg dijela trupa.

OTKRIJTE NOVE POKRETE!


ISPRAVNA TEHNIKA NORDIJSKOG HODANJA:


Ispravna tehnika nordijskog hodanja je svojevrsna kombinacija hodanja na skijama - langlauf hodanja, koju je prilično lagano savladati, no jedino uz kvalitetnu obuku certificiranog trenera nordijskog hodanja. 


Koristi se normalan slijed dijagonalnih pokreta kao i kod hodanja, samo uz pomoć štapova za nordijsko hodanje. Kod ispravne tehnike desni štap dotiče podlogu istovremeno kada i lijeva peta i obrnuto. Ramena moraju ostati prirodno opuštena, gornji dio tijela i bokovi se skladno pokreću. Stopala pokazuju ravno prema naprijed, štapove vodimo paralelno i tik uz tijelo, šake su lagano otvorene a u pokretu prema natrag ispružene i na kratko primaju štap u trenutku njegovog kontakta sa podlogom. 


Uslijed jačeg pritiska i odguravanja pomoću muskulature gornjeg djela tijela, pojačava se efikasnost i intenzitet treninga. Bezbroj varijanti su moguće, kroz promjenu tempa, različitog intenziteta rada sa štapovima, dužini koraka, kao i kroz različitosti terena i uspona.

IMG_20210508_085505

Nordijsko hodanje može se prilagoditi tako da polaznike provede kroz niz razina, ovisno o njihovom zdravlju, razini kondicije i svim specifičnim osobnim ciljevima koje mogu imati: 


1. Poboljšanje zdravlja 


Nježni opseg pokreta koji potiču opću pokretljivost. 


2. Razvoj kondicije 


Nešto energičniji pokreti kojim sudionici treniraju cijelo tijelo čime se olakšava povećano sagorijevanje kalorija. 


3. Prilagođeno aktivnim sportašima 


Visoko učinkovita metoda unakrsnog treninga za bilo kojeg sportaša koji uključuje ograničavanje, skokove, nordijsko trčanje te mnoge druge korake.


Svaka razina ima određeni raspon pokreta koje treba naučiti i uvježbati - certificirani instruktori nordijskog hodanja u potpunosti su obučeni da pomognu polaznicima da nauče ispravnu tehniku gdje mogu rano prepoznati pogreške kako bi se izbjegli potencijalni problemi i ozljede. 


Pravi štapovi također su sastavni dio tehnike - samo oni s ispravnom drškom i remenom za ruke omogućit će potpunu mobilnost pokreta. 


Zaista je važno naučiti dobru tehniku koja je prilagođena potrebama pojedinca - loša tehnika i štapovi pogrešne veličine mogu rezultirati nelagodom i ozljedama. 

NJEŽAN TRENING ZA CIJELO TIJELO!

Psihološki vitalan sport za vas

Kroz pokrete ruku, sa pokretima kao kod skijanja, cijelo tijelo dolazi u aktivaciju. Tako je nordijsko hodanje za Vas svojevrsan psihološki vitalan sport. Lagano se i brzo nauči. Nordijsko hodanje je idealan sport za one koji se dugo nisu bavili sportom, jer ga mogu precizno dozirati prema svojim potrebama i stupnju kondicije. 


Dobar je i prikladan za osobe koje imaju problema sa koljenima ili kralježnicom, muskulaturom, zglobovima i srcem. Poboljšava se opterećenje srca i cirkulacija. Trening je idealan za osobe koje imaju probleme sa mišićima, rješava napetosti u ramenima, leđima, prsima i vratu. Kroz aktivnu uporabu dišnog aparata povećava se opskrba mozga i organa sa kisikom. Jedan od vrlo važnih aspekata ovog sporta, kao nauke svjesnog kretanja je koordinacija, koja ovdje dolazi do potpunog izražaja.