Oprema za nordijsko hodanje

Štapovi za nordijsko hodanje

Za svaki je sport uvijek važno imati odgovarajuću opremu i upute pa tako i za nordijsko hodanje. Za najbolje rezultate u kondiciji te fizičku sigurnost pobrinite se da koristite samo štapove za nordijsko hodanje koji su posebno dizajnirani za ovaj sport.


Štapovi za nordijsko hodanje znatno su kraći od onih preporučenih za skijaško trčanje. Štapovi dolaze u jednodijelnim nepodesivim izvedbama osovine dostupnim u različitim duljinama te u trodijelnim teleskopskim izvedbama s dvostrukim zaključavanjem i uvijanjem podesive duljine. Jednodijelni štapovi su općenito jači i lakši, ali moraju se točno prilagoditi korisniku, dok teleskopski štapovi odgovaraju različitim veličinama i prijenosniji su.


Nordijsko hodanje je brzo hodanje uz upotrebu posebnih štapova koji su izrađeni od specijalnih materijala kao što su stakleno vlakno, karbon ili karbon-kompozit. Korištenjem tih materijala postiže se jako mala težina štapova te njihova ekstremna izdržljivost i dugovječnost. 


Optimalna dužina štapova iznosi 66% naše tjelesne visine. Specijalne ručne vezice koje su pričvršćene za štapove omogućuju nam lako i dugotrajno treniranje. Nakon oblačenja ručnih vezica zatežemo ih po potrebi i fiksiramo sa čičak-spojnicom. Rukohvat štapa je paralelno postavljen s našom šakom tako da trenutak prije nego štap dotakne podlogu ruka obuhvati rukohvat štapa, a ispušta ga u pokretu prema natrag. Takav redoslijed pokreta osigurava da nam se muskulatura ruku ne umara i ne opterećuje.


Za optimalno prijanjanje štapova na raznim podlogama, možemo vrh štapa mijenjati: 

  • gumena špica na glatkim podlogama, kamenu ili asfaltu
  • metalna špica na zemlji, travi ili šljunku
traveller-carbon-nordic-walking-poles-pair-p2307-16177_medium4

Dužina štapova: određuje se pomoću osobne tjelesne visine. 


Formula 1: Štapove primiti za rukohvat i uspravno staviti ispred sebe. Ako kut između podlaktice i nadlaktice iznosi 90°, tada imamo optimalnu dužinu štapova. Kut ne smije biti manji od 90°.


Formula 2: Visina tijela * 0,66 = dužina štapova. Obje formule su samo pripomoć za određivanje dužine štapova za nordijsko hodanje.


Formula 3: Pri kupnji štapova preporučuje se kontaktirati trenera nordijskog hodanja ili sportskog stručnog savjetnika za nordijsko hodanje.


*Nemojte biti u iskušenju koristiti štapove za skijanje, planinarenje ili trekking koji su dizajnirani i namijenjeni za potpuno drugu svrhu.


Ostala oprema

Zdrava odjeća za zdravi sport

Obavezno je koristiti odjeću sa sustavom prozračivanja koji poboljšava isparavanje znoja i omogućava ventilaciju u oba smjera, a ujedno služi i kao podrška pri regulaciji tjelesne temperature sportaša.

Kod odabira odjeće trebate obratiti pažnju. Visokokvalitetni sintetički materijali optimalno štite od kiše, vlage i hladnoće. Oni apsorbiraju znoj i predaju ga dalje sljedećem sloju odjeće kako bi koža uvijek ostala suha. Pamuk nikako nije preporučljiv jer ostaje mokar, težak i hladan na koži. Vodootporni tekstili štite od kiše, vjetra i hladnoće, ali nisu dovoljno prozračni. Vodootporna odjeća nikako nije preporučljiva jer nema sposobnost prozračivanja.

Obuća

U nizinskim i blago brdovitim predjelima savjetuje se uzeti dobre i stabilne tenisice. Ako rutu nordijskog hodanja planirate u brdovitom području tada je obavezno uzeti stabilne Nordic Walking cipele ili lake planinarske cipele. Za one koji hodaju na velike udaljenosti i u svim vremenskim uvjetima preporučuje se obući vodootporne sportske Trail ili Outdoor cipele.

Rukavice

Kod dužeg hodanja su neizostavan dio naše opreme. Štite nas od hladnoće, stvaranja žuljeva i daju nam dodatnu stabilnost kod držanja štapova za nordijsko hodanje.

Boca za tekućinu (vodu)

Nikako ne smijemo zaboraviti bocu sa tekućinom i odgovarajućim pojasom. Kod dužeg hodanja obavezno je uzeti dovoljno tekućine. Bez vode nam se uvelike smanjuje sportski učinak te dolazi do problema žeđi, a želja za daljnjim hodanjem nestaje.

Mjerač frekvencija srca

Tko želi svoj trening efektivno i učinkovito oblikovati i pratiti može se poslužiti mjeračem broja otkucaja srca. S njim se osim mjerenja broja otkucaja može kontrolirati i potrošnja kalorija te vršiti kontrola naše trenutne kondicije.

UŽIVAJTE U NORDIJSKOM HODANJU!