Dodatne informacije i novosti

Mogu li i ja učiti nordijsko hodanje?

Za sve one koji se dugo nisu bavili sportom, kao i za sve one koji se nikada nisu bavili nikakvim sportom, nordijsko hodanje je topla preporuka. 


Za starije osobe nordijsko hodanje predstavlja idealan početak sporta i rekreacije. Ovdje počinjemo sa manjom intenzivnošću, gdje su zglobovi i mišići puno manje opterećeni. Nordijsko hodanje dovodi do brzog poboljšanja tjelesnog tonusa, povećava pokretljivost, izdržljivost i jača muskulaturu. 

FITNESS I ZADOVOLJSTVO UŽIVANJA U PRIRODI, KRETANJU, SPORTU, REKREACIJI I NADASVE U OSJEĆAJU POTPUNE KONTROLE SVOGA TIJELA!

Prikladan je za sve one koji se počinju baviti sportom ili opet počinju sa sportom nakon dugog vremena.


On je idealan za osobe koje imaju poteškoća sa zglobovima, pretjeranom težinom ili cirkulacijom krvi. 


Preporuča se i za profesionalne sportaše kao univerzalni zamjenski trening.


Visoka potrošnja kalorija cca. 600 kcal/h. Ciljano mršavljenje sa dodatnom promjenom i prilagodbom u ishrani. Kod treninga cca. 2 - 3 x tjedno po cca. 1 sat uspjeh je zagarantiran. 


Kod nordijskog hodanja dolazi do povećanog sagorijevanja masti i ugljikohidrata, a metabolizam se znatno ubrzava. U mišićima sagorijevaju isključivo masti. 

IMG_20210424_103602_1

Ne postoji nijedna vrsta kretanja koja je toliko pogodna za smanjivanje suvišnih kilograma kao nordijsko hodanje.

Kod ljudi sa pretjeranom tjelesnom težinom opterećenje je uvelike reducirano zbog upotrebe specijalnih NW štapova.


Ukratko: Nordijsko hodanje je FITNESS REVOLUCIJA za sve one koji su rado u prirodi i na svježem zraku, a žele nešto učiniti za svoje zdravlje, svoje tijelo, svoje zadovoljstvo i za taj lijepi osjećaj slobode i užitka bivanja u prirodi.

S NORDIJSKIM HODANJEM MOŽETE POČETI U SVAKOJ STAROSNOJ DOBI!

Kako i kada početi sa nordijskim hodanjem?

Ovisno o tjelesnom i zdravstvenom stanju, Vaš početni trening ne bi trebao trajati više od 50-70 minuta. Pohađanje početnog tečaja je od velikog značaja, kako bi se spriječilo usvajanje krive tehnike a ujedno ste pod punom kontrolom stručnog trenera nordijskog hodanja. 


Početi možemo u svakoj starosnoj dobi. Za neke je nordijsko hodanje idealan trening koordinacije cijelog tijela, sikronizacije pokreta, rehabilitacije mišićnog tkiva i sustava, ili ponovni početak bavljenja sportom i aktivnim kretanjem, a za druge je to sport, rekreacija i uživanje u priridi.

VRATITE TIJELU IZDRŽLJIVOST, SNAGU I VITALNOST!

Zašto učiti nordijsko hodanje?

Razlika nordijskog hodanja i mnogih drugih sportova je kompleksnost sinkroniziranih pokreta koje moramo prvo usvojiti, odnsono naučiti korak po korak. Samo kod točno izvedene tehnike pokreta dolazi do punog izražaja učinkovitosti u segmentu zdravlja i vitalnosti za čovjekov organizam. Ovdje se enormno razvija koordinacija. U svakom trenutku smo svjesni svojih pokreta, položaja tijela i njihove funkcionalnosti. 


Tek kada naučimo osnove ovog rekreativnog kretanja, osjetiti ćemo slobodu i nevezanost prema starim obrascima nesvjesnog kontroliranja svojih funkcija kretanja. To saznanje i sloboda kontrole funkcija kretanja će nas dovesti u osjećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva. To je početak svjesnog kontroliranja svog tijela i njegovih funkcija. Ono se uvelike reflektira na naše zdravlje, koje sada možemo sa ciljanim vježbama kontrolirati, poboljšati i dovesti na željenu razinu.

IMG_20210424_103744_1

Budućnost nordijskog hodanja

Budući da nordijsko hodanje može biti toliko prirodno i univerzalno dostupno sredstvo za optimizaciju i podešavanje tijela na njegovo prirodno zdravstveno stanje, za sada ima uglavnom neiskorišten potencijal i ne samo da može promijeniti individualni život, već i također kada bi se utjecalo na globalno javno zdravstvo da se još jednom pomogne ljudima da shvate ogromni potencijal ovog vrlo jednostavnog sporta odnosno jedine vježbe koja je programirana u cijeloj ljudskoj DNK.

Nordijsko hodanje u svijetu

Nordic walking

Ukoliko želite saznati više o Nordic Walkingu, u knjižarama možete nači mnoštvo ponuda. Tri časopisa koja izlaze svaka 2 mjeseca (na stranim jezicima).

Knjige

Ako želite sami naučiti Nordic Walking - knjiga i DVD za početnike VDNOWAS "Nordic Walking Compact"


Autor Nordic Walking - Mastertrainer pokazuje u riječima i slikama sve značajno, kao na primjer: opremu, metodu, tehniku i trening. Tako možete i sami brzo naučiti vaš zdravi sport.

Internet

Na internetu postoji velik broj stranica o Nordic Walkingu. Informacija ima na pretek. Potrebno je poprilično vremena za upoznati se sa materijom. 


Naći ćete mnoge različite web stranice. Neke su vrlo dobre i aktualne, a neke sa već zastarjelim ili krivim tehnikama hodanja. 


Za preporučiti je: www.nordic-institut.de